Usein kysyttyä


Ovatko kassan maksamat lisäetuudet voimassa palkattoman loman
esim. vuorotteluvapaan, opintovapaan, äitiys-,isyys ja vanhempainloman aikana?


Vakuutuskassan lisäetuudet eivät ole voimassa yli kolme kalenteripäivää pidemmän palkattoman loman aikana.

Voiko lisäetuuskorvauksia hakea sähköisesti?

Kaikkia kassan maksamia lisäetuuskorvauksia voi hakea sähköisen asiointipalvelu Iriksen  kautta www.omasairauskassa.fi. Kela-korvauksia on haettava kirjallisesti.

Kuinka pian sairaanhoidon korvauksia on haettava?

Korvausten hakuaika on kuusi kuukautta siitä, kun lasku, josta korvausta haetaan, on maksettu.  Maksaessasi luotolla (luottokortti, Resurs Bank tms.) hae korvausta oston yhteydessä saamallasi maksutositteella (emme tarvitse kuitteja luotto- tai rahoitusyhtiölle maksamistasi eristä).

Pitääkö osoitteen/tilinumeron muutos ilmoittaa itse vakuutuskassaan vaikka ilmoitin sen jo palkanlaskijalle/työnantajalle?

Pitää. Emme saa tietoja muualta. Tilinumeromuutos pitää ilmoittaa aina kirjallisesti. Osoitteenmuutoksen voit ilmoittaa puhelimitse tai sähköpostilla.

Pitääkö korvaushakemus SV 127 täyttää?

Täytä silloin kun palveluntuottaja ei ole vähentänyt kustannuksista  Kela-korvausta.

Maksan laskut netin kautta. Kelpaako itse tulostettu kuitti korvaushakemuksen liitteeksi?

Kelpaa. Kunhan tositteessa näkyy arkistointitunnus ym. maksuun liittyvät tiedot kuten maksupäivä ja maksettu summa. Kuitin liitteenä tulee olla lasku ym. hoitopaikan mahdollisesti antamat muut selvitykset.

Sain lähetteen fysioterapiaan, voinko ottaa sillä pelkkää hierontahoitoa.

Korvausta maksetaan vain hoidosta, mitä on määrätty.

Kauanko hieronta tms. lähete on voimassa?

Lähete on voimassa vuoden siitä päivästä kun se on allekirjoitettu.  Kassan lisäetuuskorvausta maksetaan hoidoista, jotka on otettu lähetteen voimassaoloaikana.

Käyn hierontahoidossa, pitääkö korvausta hakea vasta kun kaikki hoidot on otettu?

Lisäetuuskorvausta voi hakea kesken hoitojakson. Toimita ensimmäisellä hakukerralla alkuperäiset maksukuitit sekä alkuperäinen hierontamääräys, johon hieroja on merkinnyt hoitopäivät. Jatkohoidot voit ottaa määräyksen kopiolla. Jos haet korvausta vasta kun hoitojakso on päättynyt, muista huomioida 6 kuukauden hakuaika, joka on voimassa jokaisen laskun maksupäivästä alkaen.

Ostin silmälasit/piilolinssit ulkomailta, korvataanko ne?

Ulkomailta ostettuja silmälaseja tai piilolinssejä ei korvata. Vakuutuskassa maksaa korvausta vain Suomesta tai netin kautta ostetuista silmälaseista/piilolinsseistä.

Olen jäämässä äitiyslomalle, mihin asti voin hakea kassan lisäetuuskorvauksia?

Voit hakea kassan maksamaa lisäetuuskorvausta äitiysloman palkallisella ajalla  syntyneistä kustannuksista. Kun et saa enää palkkaa vaan (äitiys)päivärahaa, et ole oikeutettu kassan lisäetuuskorvauksiin. Vuosiloman aikana etuudet  ovat voimassa.

Olen kuntoutustuella onko minulla oikeus vakuutuskassan etuuksiin?

Vakuutuskassan etuudet eivät  ole voimassa kuntoutustuen aikana;
eikä työkokeilun aikana, jos korvauksen työstä maksaa joku muu kuin työnantaja, esim. vakuutusyhtiö.

 

Olen tehnyt Kelan sähköisen asiointipalvelun kautta hakemuksen äitiys- ja vanhempainpäivärahoista. Olisiko minun pitänyt toimittaa hakemus vakuutuskassaan, koska olen kassan jäsen?

Kelan sähköisen asiointipalvelun kautta tehdyt hakemukset ohjautuvat vakuutuskassaan. Kelan sähköinen asiointipalvelu on nopea ja turvallinen tapa tehdä hakemuksia ja toimittaa liitteitä vakuutuskassaan.

Pitääkö minun toimittaa kassaan verokortti?

Vakuutuskassa saa ennakonpidätysprosentin suoraan verottajalta.

Vanhempainvapaani on päättymässä ja aion hakea joustavaa hoitorahaa.
Toimitanko hakemuksen vakuutuskassaan?

Kela käsittelee joustavan hoitorahan sekä kotihoidon tuen hakemukset.
Hakemus kannattaa tehdä Kelan sähköisessä asiointipalvelussa tai toimittaa paperinen hakemus Kelaan.

Sain äitiys- ja vanhempainrahapäätöksen. Päätöksessä ei ole 72:n päivän palkallisen ajan määriä ja maksupäiviä. Milloin saan lopullisen päätöksen?

Annamme päätöksen palkallisen ajan äitiyspäivärahasta kun olemme saaneet työnantajalta tiedot palkan määristä.Työnantaja ilmoittaa palkat meille sinun ilmoituksesi  ( HH402 lomakkeen tai Essiin kirjatun palkallisen äitiysloman ) perusteella.