Tiedote vuodenvaihteelle

8.12.2020

Finanssivalvonta on vahvistanut kassan uudet säännöt 4.12.2020. Kassan korvauksiin tulee uusia etuuksia 1.1.2021 alkaen. Uudet etuudet kuuluvat osittain korvattaviin etuuksiin, kuten esim. hammashoito, silmälasit jne.

Punkki- eli puutiaisaivotulehdus-, hepatiitti- ja pneumokokkirokote

Kustannuksina korvataan rokote. Erillisestä rokottamisesta aiheutuneita kustannuksia ei korvata. Huomaa että kuitissa tulee olla nimesi. Ostaessasi rokotteen apteekista pyydä kuitin liitteeksi laskelma, josta selviää, kenen kustannuksesta on kyse tai liitä apteekkikuitin mukaan rokotteen resepti.

Psykologi, naprapatia, kiropraktiikka, osteopatia

Psykologin vastaanottokäynnin, naprapaattisen, kiropraktisen ja osteopaattisen hoidon käyntien korvaamiseksi et tarvitse lähetettä. Korvaus suoritetaan ammattihenkilön antamana ja maksetun kustannuksen perusteella käynneistä, jotka tapahtuvat aikaisintaan 1.1.2021. 

Huomioi, että tutkimuksissa ja hoidoissa kustannuksen katsotaan syntyneen hoidon käyntipäivänä.  

Silmälasit, piilolinssit, sidokset ja tuet sekä hierontasarjakortit korvataan ostopäivän mukaan. Ostopäiväksi katsotaan joko kuitin tai laskun päivämäärä seuraavin ehdoin;

Ostopäivä on kuitin päivämäärä silloin, kun olet maksanut ostamasi tuotteen kokonaan joko käteisellä, pankkikortilla tai luotolla tuotteen myyjälle.

Ostopäivä on laskun päivämäärä silloin, kun olet ostanut tuotteen laskulla.

Ostopäiväksi katsotaan kuitin päivämäärä silloin, kun olet toimittanut vakuutuskassaan sekä laskun että kuitin.

Esimerkkejä:

Hieronta/fysioterapia

1) Käyt hoidoissa vuonna 2020 ja saat hoidonantajaltasi käynneistä laskun, jonka maksat vuonna 2021.

Korvaus maksetaan käyntipäivien eli vuoden 2020 kustannuksina. 

Silmälasit

1) Olet tilannut ja maksanut silmälasit ennakolta kokonaan loppuvuodesta 2020. Korvaus maksetaan ostopäivän mukaan eli vuoden 2020 kustannuksina.

2) Olet tilannut silmälasit vuonna 2020, mutta maksanut lasit vuonna 2021. Korvaus maksetaan tällöin vuoden 2021 kustannuksina.

Osittainen ennakkomaksu huomioidaan vasta lopullisten kustannusten maksun yhteydessä.

Hammashoito

Hammaslääkärisi kertoi laskuttavansa vuoden 2020 käynnit vasta vuonna 2021.  Korvaus maksetaan käyntipäivien mukaan eli vuoden 2020 kustannuksena.

Lääkärin määräämät ulkoiset tuet

Lääkäri on määrännyt sinulle tukipohjalliset. Maksat tuet kokonaan joulukuussa 2020. Korvaus tuista maksetaan vuoden 2020 kustannuksina.

Muistathan, että sinun ei tarvitse toimittaa vuoden 2020 sairaanhoidon korvaushakemusta vuodenvaihteeseen mennessä, vaan voit toimittaa hakemuksen puolen vuoden kuluessa kustannusten maksamisesta.        

Näet uudet säännöt kokonaisuudessaan täältä: